2 Nisan 2018 Pazartesi

Zebra Perdeye Dair Merak Edilenler

Zebra Perdeye Dair Merak Edilenler


Stor perdelerden yola çıkılarak üretilmiş, adını görünümünden alan, tül ve kumaş şeritlerden oluşan perdelere zebra perde denir. Stor perdeler açılmak ya da kapatılmak istendiğinde, perdenin yan tarafındaki mekanizma perdeyi yukarı ya da aşağı çekmektedir. Böylece mekanlar kısmi güneş alma imkanından mahrum kalmaktadır. Stor perdelerin bu çıkmazını tespit eden ev tekstili tasarımcıları, bu soruna oldukça işlevsel bir çözüm üreterek bu ürünü tasarladı. Kullanışlı olmasının yanında oldukça şık da görünen bu ürün pek çok mekan için ideal ve tercih edilebilir bir üründür.
Perde Nedir?
Stor perdelerin daha kullanışlı bir versiyonu olduğu söylenebilecek bu perde türünün mekanik tasarımı, hemen hemen ilham kaynağı olan stor perdeninkiyle aynıdır. Bir çeşit stor perde olduğu da söylenebilecek bu perde türü, alternatif oluşturduğu stor perdeler gibi tek katlı değildir. İki kattan oluşan bu perde aslında ismini çift katlı oluşuna borçludur. Ürünün üzerindeki zebra görüntüsünü oluşturan şeritler bir kat tül bir katınsa kumaş olmasıyla sağlanır.
 Mekanik tasarımı sayesinde, yan tarafındaki aksamından faydalanılarak, ihtiyaca göre, tamamen kapalı, tamamen açık ya da yarım kapalı yarım açık gibi farklı farklı şekillerde kullanılabilir. Ürünün arka katmanı, düzeneğin bağlı olduğu yüzeye sabitlenmiş bulunan çıtanın üzerinden çalışmaktadır. Zaten ürünün mekanik aksamındaki stor perdeden farklı tek şey de budur. Stor perdelerin mekanizması tek kat olarak çalışırken, bu tip perdelerin mekanizması hem tülü hem de kumaşı hareket ettirecek şekilde tasarlanmıştır. Ürünün adını aldığı zebra görüntüsüne kavuşması da bu mekanik tasarım sayesinde gerçekleşmiştir.
Perdenin Kullanımı
Zebra perde kullanımı oldukça basit ve sade bir perde çeşididir. Kumaş katının temizliği silinerek yapılabilir fakat, tül katı için bu oldukça güç bir iştir. Bu yüzden, ürün senede bir ya da iki kere çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Bu ürünlerin yıkanmasındaki en büyük zorluk, tül kısmını mekanizmadan ayırma konusunda yaşanan güçlüklerdir. Stor perdelerin kumaşları mekanizmalarından tamamen ayrılıp makinede yıkanabilirken, bu perde türü için böyle bir imkan bulunmamaktadır. Bunun nedeni, mekanizmadaki çıtaya sabitlenmiş tüldür. Temizliğinin, çıtayla birlikte yapılmasına dair ortaya çıkan zaruret, zebra perdelerin tek dezavantajı sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder